Hoe red ik mijn relatie?

Hoe red ik mijn relatie?

Hoe red ik mijn relatie

Of mijn relatie werkt niet meer! Of hoe red ik mijn huwelijk? Deze vraag krijg ik regelmatig te horen. Laat ik duidelijk zijn; niet elke relatie is te redden! Maar er zijn wel degelijk manieren om er aan te werken en je relatie een goede kans te geven.

Wat is een goede relatie?

Voor mij is een goede relatie gebouwd op eerlijkheid en respect. Eerlijk zijn betekent geen verborgen agenda’s, maar eerlijk delen wat je denkt en voelt. Ook al is dat misschien voor de ander kwetsend of lastig aan te horen. Natuurlijk is het wel handig dit op een communicatief vriendelijke manier te brengen. Ik zie het zo: pas als ik mij laat zien, wie ik echt ben, dan pas kun jij echt van mij houden. Wanneer ik een persoon ‘speel’ ga je daarvan houden, en houd je dus niet van mij. Respect betekent dat je de mening van een ander respecteert. Nee is nee en ja is ja. En vertrouwen dan, hoor ik je denken? Wanneer er eerlijkheid is, is er ook vertrouwen. Dat gaat hand in hand samen. Hoe red ik mijn relatie? Zo dus!

Voorwaarde voor eerlijkheid

Je kunt alleen eerlijk zijn wanneer je jezelf kent. Je mag dus best eens heel egoïstisch nadenken over wat voor jou zelf van belang is, wat jij wilt met jouw leven. Want alleen als jij echt bent, echt jezelf bent, dan ben je pas authentiek. En kun je naar je toe trekken wat je echt wilt. Want je kunt prima gaan werken aan alles wat je wilt, maar als je niet weet wat je wilt en wie je bent, zijn je resultaten zeer twijfelachtig. En deel die eerlijkheid dan! Alles wat je fijn vindt, evenals je zorgen en twijfels, ook al is het over elkaar. De ander voelt toch wel dat er iets speelt. Kun je het maar beter zeggen.

Interesse tonen.

Je mag dus ook best interesse tonen in de ander. Werkelijk willen weten wat in hem of haar om gaat. Dus echt luisteren. Vragen stellen. Niet direct je eigen mening of ervaring naar voren brengen. Want als je echt luistert en interesse toont, én daarbij de ander respecteert, krijg je 2 dingen. In de eerste plaats vertrouwen; tegen jou kan ik alles zeggen. En je leert de ander echt kennen.

Hoe red ik mijn relatie in 3 stappen:

Hoe red ik mijn relatie

  1. Ken jezelf, weet wat je wilt, wat je voelt, hoe jouw ideale leven er uit ziet.
  2. Ken je partner, weet wat hij of zij wil, voelt, zijn of haar ideale leven er uit ziet.
  3. Combineer beiden zodat jullie echt een ‘wij’ worden.

Pas wanneer je hiermee bezig bent, heeft je je relatie redden.

5 relatie problemen:

  1. Vreemdgaan. Dit is voor de meeste van ons onacceptabel. Bedenk wel dat dit niet zomaar gebeurt is. Er gaat altijd iets aan vooraf. Er is iets van onvrede in de huidige relatie anders gebeurt dit niet. Zorg dus dat je van elkaar weet hoe je in de relatie zit.
  2. Niet van elkaar op aan kunnen, ofwel ja zeggen en nee doen, of andersom. Dit is de onduidelijkheid, de oneerlijkheid die alle vertrouwen ondermijnt. Je moet op de ander kunnen vertrouwen en bouwen.
  3. Allebei naar een ander doel toe werken. Wanneer je beiden wel een ideaal beeld na streeft maar dat niet van elkaar weet kun je dus op heel andere plaatsen terecht komen. Werk naar 1 ideaal beeld toe, ondersteun dat samen.
  4. Jullie willen beiden wat anders. Het is zelden zo dat beide partners beiden exact hetzelfde voor ogen hebben. Dat is op zich ook niet erg. Verschillen zijn er en zijn prima. Alleen wanneer het een voor jou echt belangrijk punt is waar je partner geheel anders tegenaan kijkt heb je een probleem. Is hier een middenweg in te vinden? Zo nee, dan heb je een grote kans dat het misgaat.
  5. Over je grenzen laten gaan. Dit is eigenlijk een combinatie van 1 en 4. Aan de ene kant weet je niet exact wat je wilt, waar jouw grenzen liggen. En als je niet exact weet waar die grenzen liggen is het natuurlijk heel gemakkelijk om daar overheen te laten gaan. Wordt dus duidelijk over waar jouw grens ligt, en houd de ander daar dan ook aan. Dit geeft vaak een uitdaging, want iets wat eerst wel ´mocht´, mag ineens niet meer. Spreek het uit, bespreek het. En als jullie inzichten niet al te ver uit elkaar liggen dan komt er een oplossing.

Relatieproblemen 1 tm 3 en 5 zijn goed op te lossen. Punt 4 is een uitdaging. Maar voor allen geldt dat een open en eerlijke communicatie met wederzijds respect de basis van de oplossing vormt.

Maar let op! Punt 5 is een gevaarlijke. Wanneer je te lang en te ver over je grenzen laat gaan kan het helemaal mis gaan, van overspannenheid tot burn-out. (Help me.) Dit kom ik helaas in de praktijk veel te vaak tegen. Wees alsjeblieft vanaf het begin open, eerlijk en duidelijk naar elkaar, en toon respect! Hoe red ik mijn relatie is dan een overbodige vraag geworden.
Reactiemogelijkheid is gesloten