Trauma verwerking

Trauma verwerking:

Volgens veel psychologen is trauma verwerking een zeer moeilijke uitdaging, en tenminste iets wat lange tijd in beslag neemt. Lees hier hoe trauma verwerking wel kan, snel, respectvol en blijvend.

Wat is trauma?

Trauma is een ander woord voor verwonding. Dit kan zowel een fysieke, emotionele, mentale of spirituele verwonding zijn. Soms is het een combinatie. Lees hier wat Wikipedia voor definities voor trauma verwerking geeft.

Trauma verwerking fasen:

Alle trauma’s hebben iets identieks; er is een moment voordat de nare gebeurtenis plaatsvindt, de gebeurtenis zelf, en een moment na de gebeurtenis.

  • Voor de nare gebeurtenis is alles in orde.
  • Het trauma zelf is een gebeurtenis of een reeks gebeurtenissen.
  • Na de nare gebeurtenis is alles op zich weer in orde, wel met de eventuele gevolgen van wat er gebeurd is.

Voorbeelden waar trauma verwerking de oplossing is:

  • Een aanranding, incest, misbruik.
  • Een oorlogssituatie, beroving of ander geweld.
  • Het verlies van een dierbare.
  • Een ongeluk, natuur rampen, verdrinking, verstikking.
  • Pesten, verwaarlozing of liefdeloze opvoeding.
  • Fysieke verwondingen: operaties, verdoving, verbranding, vergiftiging
  • Postnatale Depressie (PND)

Trauma verwerking

De oorzaak van Trauma’s:

De film die in het geheugen ligt opgeslagen wordt regelmatig onbewust afgespeeld en zodoende wordt het trauma herbeleefd. Zolang de herinnering zo blijft, houden mensen er last van. Pas wanneer de structuur van de herinnering verandert, en deze geen pijn meer geeft, kan men verder gaan.

Het trauma verwerking proces van de Destination Methode®:

De Destination Methode® gaat er van uit dat alles wat ons overkomt wordt opgeslagen als representaties van de gebeurtenis. Deze representaties kunnen niet alleen visueel (beelden) zijn, maar ook auditief (geluid), kinesthetisch (gevoel), olfactoir (geur) of gustatoir (smaak). En soms als een combinatie. Deze representaties vormen de basis van onze gedachten.

Verder gaan we er van uit dat onze gedachten onze emoties creëren. Dus wanneer je je emoties wilt veranderen, moet je je gedachten, waarvan de representaties de bouwstenen zijn, veranderen. Dat is de basis van het trauma verwerking proces.

Trauma verwerking via de Destination Methode®:

Doordat iemand de film blijft afspelen, blijft hij of zij geassocieerd trauma verwerkingmet de gebeurtenis. Iemand bevindt zich in de film, hoort wat er gebeurt, voelt de bijbehorende emoties. Om dit te doorbreken gebruiken we een combinatie van vooruit spoelen en achteruit spoelen van de film. Hierdoor verandert de structuur van de herinnering. Tevens koppelen we dit aan 14 verschillende vormen van dissociatie. Daardoor is het haast onmogelijk om de nare ervaring vast te blijven houden. Dit traumaverwerking proces zelf neemt ongeveer een uur in beslag. In combinatie met intake en eventueel geassocieerde problematieken zijn de klachten doorgaans in maximaal 3 sessies van 1 tot 2 uur verholpen. Lees meer over  trauma verwerking en de Destination Methode®.

Referentie:

De Destination Methode® en het trauma verwerking proces worden aanbevolen door Dr. H. De Vos, huisarts te Zuid-Beijerland (0186 – 662676).

Power to Grow is gevestigd in Zuid-Beijerland (Hoeksche Waard) dichtbij Rotterdam, Oud-Beijerland, Klaaswaal, Numansdorp, Puttershoek. Gespecialiseerd in trauma’s en trauma verwerking – rouwverwerking – burn-out – stress – overspannenheid – angsten – NLP
Reactiemogelijkheid is gesloten